Δροσοχώρι

Δροσοχώρι

Το Δροσοχώρι Τρικάλων είναι ένα ορεινό χωριό του δήμου Πύλης. Προηγουμένως ανήκε στον δήμο Αιθήκων. Βρίσκεται στα Αθαμανικά Όρη, στην Πίνδο και περιβάλλεται από τις κορυφές Τσούκα (1500 μ), Τσάρτα (1400 μ) και Αυγό (2180 μ).

Το καλοκαίρι ο πληθυσμός του υπερβαίνει τους 400 κατοίκους, ενώ το χειμώνα ερημώνει εντελώς. Χαρακτηριστικό μνημείο είναι η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, η οποία χτίστηκε το έτος 1867. Σημαντικότερες γιορτές είναι των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (28, 29 Ιουνίου) και η Κοίμησις της Θεοτόκου (15 Αυγούστου).

Οι πηγές Κρύα Βρύση και Περδικόβρυση δροσίζουν το χωριό, ενώ ο καταρράκτης «Μάνα του Νερού», με πτώση νερού 8 μ., προσδίδει απαράμιλλη ομορφιά στο τοπίο. Σώζεται η εκκλησία των Αγ. Αποστόλων (1867) που πανηγυρίζει στις 29 Ιουνίου. Οι κτηνοτρόφοι ανάβουν φωτιές και προσφέρουν το παραδοσιακό φαγητό «μπλότς», φτιαγμένο με βάση το πλιγούρι. Ανάμεσα στα διάφορα δημοτικά τραγούδια που ακούγονται, ξεχωρίζει εκείνο της Σιάνας, όμορφης κοπέλας από το Τυφλοσέλι, που κλέφτηκε με τον αγαπημένο της. Διάσημοι υπήρξαν κατά το παρελθόν, οι ραφτάδες του χωριού που πούλαγαν τα σκουτιά τους στην περιοχή του κάμπου.